Entri lepas Ibu Seri ada bincangkan perkara-perkara awal yang mungkin ibu-ibu fikirkan ketika awal-awal dapat tahu dah mengandung. Bila cakap soal bayi, memang banyak yang kita kena fikirkan. Ia adalah amanah yang kita dapat untuk menjaga satu nyawa lain. Dah tentulah tak mudah kan?

Tapi jangan bimbang. Apa yang tak tahu, boleh kita pelajari. Apa yang dah tahu, boleh kita perbaiki. Jom kita tengok perkara-perkara penting yang patut ibu-ibu tahu dan rancang untuk bayi nanti. Nampak memang macam terlalu awal, tapi tak ada salahnya untuk kita merancang untuk masa depan.

1. Ketahui apa yang bakal ditempuhi sepanjang kehamilan

Ibu-ibu perlu bersedia untuk mengalami perubahan sepanjang 9 bulan membawa kandungan. Cari bahan-bahan rujukan di Internet untuk mengetahui perkara-perkara seperti perubahan fizikal si ibu, minggu-minggu penting dalam pembesaran bayi, risiko-risiko ketika mengandung dan bersalin, serta macam-macam lagi. Ini bukan untuk menakutkan ya! Lebih banyak yang ibu-ibu tahu lebih bagus kerana ibu-ibu akan lebih bersedia menghadapi apa pun. Malah, jika ada apa-apa yang tak kena, ibu-ibu boleh kesan dengan awal.

2. Rancang kewangan

Menjaga dan membesarkan seorang bayi memang memerlukan keadaan kewangan yang stabil. Ketika masih bayi pun akan banyak keperluan yang harus disediakan, apatah lagi apabila semakin membesar menjadi kanak-kanak dan remaja. Menjaga anak ni kita tak boleh pandang satu hari je, kena pandang jauh ke depan. Ada beberapa kenalan Ibu Seri yang masih belum kukuh kewangannya tapi nak sangat ada anak kerana rasakan bayi tu comel. Aduhai. Comel-comel juga. Tapi lampinnya macam mana? Susu, makanan, ubat-ubatan. Dah besar kena fikirkan sekolah pulak dan macam-macam lagi. Jadi, rancanglah kewangan bersama suami dengan betul-betul. Lebih bagus, sediakan satu tabung untuk anak itu dari sekarang.

3. Pilih nama

Nampak macam perkara kecik je kan? Tapi nama anak itu adalah satu tanggungjawab besar kepada ibu-ibu dan suami tau. Mereka yang akan membawa nama tu untuk seumur hidup, jadi pastikanlah pilih nama yang baik-baik. Buat satu senarai mengikut jantina kalau masih tak pasti anak lelaki atau perempuan. Sepanjang tempoh kehamilan, kalau ada terfikir atau ternampak nama yang ibu-ibu suka, masukkan je dalam senarai tu. Bila dah bersedia, pilihlah daripada senarai tu dan bincang betul-betul. Jangan nanti dah terbagi nama baru nak menyesal. Hehe.

Asyik bercerita pasal bayi ni, Ibu Seri geram pulak tengok Papa & Mama Cotton Terry Socks daripada Mom’s House Baby Shop ni ha. Comel betul kan? Tak kisah bayi lelaki atau perempuan pun boleh pakai. Harga pun cuma RM15.90 je! Ibu-ibu kalau nak cuci mata, bolehlah singgah Mom’s House Baby Shop di Bangi Gateway untuk kejar Opening Sale dari 20 Mac hingga 20 April ni!