Memang banyak perubahan yang akan si ibu alami sepanjang tempoh kehamilan. Ada yang menyeronokkan, ada juga yang tak berapa menyeronokkan. Apa pun, ibu-ibu perlu bersedia untuk menerima sebarang perubahan serta menyesuaikan diri agar ibu-ibu dan bayi sentiasa dalam keadaan yang terbaik.

1. Titikberatkan kesihatan


Gaya hidup yang sihat sememangnya baik, namun apabila sudah berbadan dua, segala aspek kesihatan akan jadi lebih penting dan bernilai. Maka, pastikan ibu-ibu mengambil asid folik dengan konsisten, amalkan vitamin prenatal yang disarankan oleh doktor, makan diet sihat yang sesuai untuk ibu mengandung, mulakan rutin senaman serta dapatkan tidur yang cukup.

2. Elakkan perkara-perkara yang membahayakan


Bukanlah semuanya tak boleh, tapi sesetengah benda memang ibu-ibu tak boleh dekat langsung. Antaranya alkohol, asap rokok, kafein berlebihan, sesetengah ubat dan makanan, dadah dan aktiviti-aktiviti yang terlalu lasak. Stres pun tak boleh ya! Dapatkan nasihat doktor untuk tahu lebih lanjut apa yang perlu dielakkan.

3. Bersedia mengalami alahan


Bukan semua wanita yang mengandung akan mengalami alahan, tapi mengetahui apa simptom-simptomnya dari awal boleh membantu ibu-ibu untuk menghadapinya jika ia berlaku. Antaranya perkara-perkara yang mungkin ibu-ibu alami termasuklah loya, pening, muntah-muntah, kepenatan yang amat sangat, mengidam makanan pelik-pelik, payudara yang sensitif dan asyik rasa nak ke bilik air. Ini antara yang paling biasa didengari, tak mustahil ada simptom-simptom lain jugak. Lain orang, lain ragamnya.

4. Perubahan fizikal


Bila mengandung, memang ibu-ibu dah jangkakan perut dan payudara untuk membesar. Tapi tahu tak ada banyak perubahan lain yang mungkin ibu-ibu alami? Ada yang akan naik jerawat, kulit jadi gelap dan kusam, ada jugak yang rambut tiba-tiba lebat dan bersinar. Jika ada perubahan yang ibu-ibu rasa sedikit pelik, cuba tanya dengan doktor bila buat check-up nanti. Lebih banyak yang ibu-ibu tanya, lebih banyak yang akan dipelajari.


Ibu-ibu ada yang dah bayangkan macam mana kehidupan bila bayi dah lahir nanti? Seronok memang seronok, tapi banyak benda yang kena disediakan. Nak keluar pun macam-macam kena bawak tau. Untuk mudahkan ke sana sini nanti, apa kata tengok Mommy Bag 5 in 1 daripada Mom’s House Baby Shop ni? Cantik kan? Ada tiga pilihan warna sama ada biru, merah jambu atau oren. Harganya cuma RM70 untuk 5 beg! Berbaloi betul. Dari 20 Mac hingga 20 April ni pun, Mom’s House Baby Shop akan mengadakan Opening Sale di cawangannya di Bangi Gateway. Bolehlah singgah dan tengok-tengok apa yang berkenan!