Hai, salam sejahtera semua! Ada ke ibu-ibu di sini yang baru dapat keputusan urine pregnancy test (UPT) yang positif dan dah disahkan mengandung? Kalau ada, alhamdulillah… Tahniah Ibu Seri ucapkan. Untuk yang mengandung kali kedua dan seterusnya tu, mesti tenang je kan? Yelah, dah ada pengalaman la katakan. Hehe.

Macam mana pulak untuk yang baru pertama kali dapat berita gembira ni? Seronok, gelabah, takut, tak sangka, berdebar-debar semua ada kan? Kalau tak tahu nak buat apa tu, jangan risau. Memang macam tu la perasaannya. Mula-mula sekali, panjatkan kesyukuran kepada Yang Esa. Lepas tu, jom baca apa yang Ibu Seri nak kongsikan ni.

1. Kira due date bayi


Benda ni penting untuk kita tahu agar mudah untuk merancang pelbagai perkara. Jangan susah-susah nak kira secara manual. Boleh cari due date calculator di Internet, banyaklah yang keluar nanti. Bukan hanya boleh tahu tarikh yang kita dijangkakan akan bersalin, tapi boleh tahu benda-benda menarik yang lain seperti bila boleh mula dengar degupan jantung bayi, bila boleh tahu jantina dan sebagainya.

2. Pilih nak check-up di mana


Sepanjang tempoh hamil, memang penting untuk ibu-ibu check perkembangan bayi. Lebih awal, lebih bagus sebab jika ada apa-apa masalah boleh cepat-cepat ikhtiarkan penyelesaiannya. Bincang dengan suami sama ada nak mulakan check-up di klinik swasta atau klinik kerajaan. Kemudian, pilihlah lokasi yang dekat dengan rumah atau tempat kerja supaya lebih mudah dan praktikal nanti.

3. Bila nak umumkan kehamilan?

Ha, ini betul-betul terpulang kepada ibu-ibu dan suami. Ada yang lebih suka tunggu hingga habis trimester pertama kerana kadar keguguran akan berkurang banyak. Ada juga yang nak beritahu terus pada semua agar mudah untuk orang lain faham kalau ibu-ibu tak berapa sihat atau nak dapatkan layanan istimewa. Hehe. Mana-mana pun tak salah. Ikutlah kesesuaian diri sendiri.

Bagi yang seronok dan teruja sangat tu, tak mustahil dah timbul rasa untuk tengok-tengok barang bayi kan? Ibu Seri pun macam tu jugak dulu. Kebetulan pulak Mom’s House Baby Shop di Bangi Gateway akan mengadakan Opening Sale dari 20 Mac hingga 20 April ni. Bolehlah ajak suami ke sana kalau saja-saja nak cuci mata.

Setakat ni je buat masa ni ya? Untuk entri kali ni, Ibu Seri sengaja mulakan dengan yang asas dulu. Entri-entri yang akan datang Ibu Seri akan kupas perkara-perkara lain pulak supaya mudah ibu-ibu semua nak ikuti dan hadam. Hehe. Nantikan!