Dalam bulan pertama ni, bayi akan melalui pelbagai fasa perkembangan yang bukan sahaja melibatkan rupa dan tumbesaran fizikal, tetapi deria dan kemahiran motor. Malah, ibu-ibu tahu tak yang perkembangan bahasa mereka pun turut bermula dari bulan pertama ni? Jom tengok apa yang Ibu Seri nak kongsikan tentang perkara-perkara yang akan si manja alami  pada bulan pertamanya.

1. Pendengaran


Dengan pelbagai perkembangan ketika masih di dalam rahim, pendengaran bayi sebenarnya sudah berkembang sepenuhnya dan amat sensitif setelah mereka dilahirkan. Mereka akan mula menolehkan kepala apabila mengenalpasti sumber bunyi. Cuba ibu-ibu lihat respon mereka apabila ibu-ibu menepuk tangan atau membunyikan permainan daripada jarak yang agak jauh. Bayi mungkin akan mengelipkan mata atau terkejut sikit.

Ibu-ibu boleh cuba menyanyikan lagu-lagu lembut yang sesuai untuk bayi. Nak cuba mainkan sebarang muzik pun boleh. Nantikan respon mereka apabila mendengar bunyi yang berbeza atau jenis muzik yang berlainan. Kecik-kecik pun dah pandai tau!

2. Penglihatan

Deria penglihatan bayi yang baru lahir sangat kabur, tapi dalam bulan pertama ni mereka akan mampu untuk fokus dengan lebih baik. Namun, mereka masih tak mampu nampak jauh. Jarak penglihatan mereka mungkin hanya lebih kurang 30cm sahaja, maka bila nak bermain atau senyum dengan mereka tu lebih baik dari jarak yang dekat.

Bayi juga akan mula mengikut objek yang bergerak dengan mata mereka. Tapi, bila objek tu hilang daripada pandangan mereka akan lupa terus kewujudan objek tersebut. Menarik kan? Jangan risau kalau kadang-kadang anak ibu-ibu nampak juling sedikit. Mereka sebenarnya tengah belajar untuk fokus.

3. Pergerakan dan kesedaran

Semasa baru dilahirkan, bayi tak tahu atau sedar pun yang mereka sebenarnya adalah entiti yang berasingan daripada si ibu. Tapi dalam bulan pertamanya, mereka akan mula sedar yang mereka ada tangan dan kaki. Walaupun kadang-kadang tu mereka hanya sedar lepas terpukul diri sendiri. Hehe. Akan ambil masa sikit sebelum mereka tahu konsep koordinasi.

 4. Kawalan kepala

Otot leher bayi masih lemah, walaupun ada masanya nampak macam mereka mampu untuk mengangkat atau menegakkan kepala sekejap ketika dalam posisi meiarap.

5. Cara membantu bayi berkembang dalam bulan pertama

  • Ajak bayi berbual dan wujudkan peluang untuk ada eye contact Memang rasa janggal sikit sebab rasa macam mereka tak faham, tapi suara ibu-ibu akan menenangkan mereka dan intonasi yang berbeza akan membantu perkembangan kemahiran bahasa mereka.
  • Pilih permainan yang terang dan bising (kalau boleh yang ringan) dan gerakkan di hadapan mereka supaya mereka mampu berlatih untuk mengekori objek dengan mata.
  • Gantungkan permainan bermacam-macam bentuk dan warna untuk membantu mereka berlatih fokuskan mata. Tak perlu yang canggih-canggih sampai yang ada bunyi atau lagu semua tu. Cukup sekadar mempunai bentuk dan warna menarik. Nak potong kad bod atau kotak dan warnakan sendiri pun boleh, jika nak berjimat.

Atau pun, ibu-ibu boleh tengok Mimi Bell Series daripada Mom’s House Babyshop ni. Ada 6 buah permainan yang menarik, siap ada bunyi lagi. Untuk satu set ni cuma RM28.99 je tau. Berbaloi sangat kan? Dah tu pulak, nanti Mom’s House Baby Shop akan mengadakan Opening Sale di cawangan Bangi Gateway dari 20 Mac hingga 20 April ni. Jangan ketinggalan pulak ya!