Saat-saat yang dinantikan mungkin dah tiba untuk ibu-ibu semua. Dalam bulan kedua ni, si manja akhirnya akan mengukir senyuman! Tentu seronok sangat bila melihat senyumannya buat kali pertama kan? Rasa macam waktu tidur kita yang “terkorban” tu jadi berbaloi sangat. Jangan risau jika ada bayi yang masih belum tersenyum, mungkin ambil masa sikit. Jom tengok apa lagi yang mungkin si bayi capai dalam bulan ni.

1. Pendengaran

Ketika berumur dua bulan, bayi akan berupaya menjadi pendengar yang lebih baik. Malah, mereka akan mampu membezakan suara-suara yang sering didengar. Banyakkan berbual atau menyanyi kepada bayi untuk membiasakan mereka dengan suara si ibu.

2. Penglihatan

Perbezaan warna akan menjadi lebih buat bayi. Secara perlahan, mereka akan mula belajar untuk membezakan warna yang berlainan. Bayi akan lebih sukakan warna yang terang, serta bentuk-bentuk yang jelas. Jarak penglihatan mereka juga sudah mencecah 60cm. Bantu penglihatannya untuk berkembang dengan menunjukkan gambar-gambar dan bentuk-bentuk yang terang.

3. Menendang dan menggerakkan tangan

Pergerakan bayi akan menjadi lebih lancar dan semakin kurang tersentap-sentap, apabila mereka semakin faham akan koordinasi. Si manja suka menendang-nendang apabila dalam keadaan berbaring dan ini adalah senaman yang bagus, selain membantu menguatkan kaki. Mereka juga akan menggerakkan tangan, seperti melambai-lambaikan genggaman mereka.

4. Berguling

Bayi kini mungkin dah mempunyai kekuatan pada otot leher untuk mengangkat kepala sekejap apabila meniarap atau didukung. Ibu-ibu juga akan perasan yang mereka mampu berguling ke kiri dan kanan, walaupun masih belum berjaya berguling hingga meniarap sepenuhnya.

5. Genggam dan lepas

Sewaktu awal kelahiran, bayi memang akan sentiasa menggenggam kesemua jari mereka. Namun pada bulan kedua, mereka akan belajar untuk melepaskan genggaman dan menggenggam kembali. Jadi, ibu-ibu yang berambut panjang tu kena berhati-hati lebih sikitlah ya? Hehe.

 6. Cara membantu bayi berkembang dalam bulan kedua

  • Bila berbual dengan bayi, beri masa untuk mereka memberikan respon. Kajian menunjukkan bahawa bayi yang diberikan masa untuk memberikan respon bercakap lebih awal. Jadi, ibu-ibu jangan cakap laju sangat ya!
  • Pada umurnya kini, ibu-ibu digalakkan untuk memperkenalkan mereka kepada baby gym. Mereka akan cuba untuk memukul atau melanggar permainan yang tergantung tu. Tapi, jangan terlalu lama, lima hingga 10 minit untuk setiap sesi pun dah cukup.
  • Ramai ibu-ibu yang agak malu untuk berbual dengan bayi kerana tak tahu nak cakap apa. Cara paling mudah, jelaskan apa yang ibu-ibu tengah lakukan atau gambarkan persekitaran. Contohnya, “Okay, sekarang kita nak tukar lampin” atau “Siapa bosan duduk rumah? Jom jalan-jalan kat luar. Ha, tengok tu ada burung la”.

Cakap pasal bulan kedua bayi ni… Walaupun dah masuk bulan yang kedua, masih digalakkan untuk terus memakaikan barut untuk bayi. Selain melindungi perut, ia jugak membantu untuk mengelakkan kembung perut. Cuba tengok Barut Mom’s House Babyshop ni. Comel sangat, ada macam-macam design. Sehelai cuma RM7. Mom’s House Baby Shop juga akan mengadakan Opening Sale di cawangan Bangi Gateway dari 20 Mac hingga 20 April nanti. Datanglah ramai-ramai!